De Tandenfee

In vele landen is het de gewoonte dat kinderen hun pas uitgevallen tanden onder hun kussen mogen leggen. Gedurende de nacht zal de Tandenfee langskomen om de tand mee te nemen en het kind te belonen met een geldstuk.

De Tandenfee is vooral trots als de kinderen goed voor hun tanden zorgen. En liefst komt ze 's nachts de mooie tanden van alle kinderen bewonderen. Wanneer er een tand gewisseld is, wil ze de kinderen graag extra belonen met een cadeautje. In de meeste gevallen met een muntstuk.

Wat de Tandenfee precies daarna met alle melktanden doet, is nooit duidelijk geweest.

Het verhaal van de Tandenfee is afkomstig uit de Verenigde Staten en overgewaaid naar Europa en andere delen van de wereld.

 

De Tandenmuis 'La Petite Souris'

Er bestaan echter ook andere folklores dan de Tandenfee. In Frankrijk was er een voorloper van de Tandenfee.

Het verhaal beschrijft een goede en liefdevolle koningin die wordt opgesloten door een slechte en wrede koning. Een kleine muis is het enige gezelschap van de koningin en aan hem vertelt ze woedend haar verhaal. De kleine muis blijkt echter een fee te zijn. Hij verstopt zich onder het kussen van de koning en wanneer deze slaapt, slaat de fee diens tanden uit en laat de koningin vrij.

In Frankrijk wordt er dan ook wel een schoteltje melk naast het bed gelegd voor de muis. De muis slaat geen tanden meer uit, maar ruilt de melktanden om voor een muntstuk. Net zoals de tandenfee.

 

Maar er zijn nog meer tradities in andere delen van de wereld.

Japan, Brazilië en Griekenland:

Melktanden worden niet onder het kussen gelegd, maar gegooid in de richting waarin de nieuwe tanden moeten groeien:

Ondertanden worden op het dak gegooid, boventanden worden omlaag gegooid onder de vloer van het huis.

Midden-Oosten:

De melktanden worden in de richting van de zon gegooid met een verzoek aan de zon om goede nieuwe tanden als vervanging te geven.

Dominicaanse Republic, Botswana en Ethiopië:

De melktanden worden allemaal op het dak gegooid in de hoop dat een muis ze meeneemt. Ze hopen dat ze dan net zo'n sterke tanden als een muis of rat weer daarvoor in de plaats krijgen.

In enkele landen worden de melktandjes begraven in de grond in de veronderstelling dat hierdoor nieuwe tanden 'geplant' worden.

In Oekraïne worden uitgevallen tanden in een doekje gewikkeld en in een hoekje gelegd terwijl ze opzeggen: 'Neem mijn oude tand en laat een nieuwe voor mij achter'.

De meest bijzondere variant is gesignaleerd in Mongolië: Daar wordt de tand ingevet en aan een hond gevoerd. Het kind vraagt dan aan de hond om de tand aan te nemen en een mooiere en betere tand ervoor terug te geven.

In Nederland kent vrijwel iedereen het verhaal van de Tandenfee. Echt geloven doen we echter niet hierin. Vaak worden de tanden door de ouders bewaard, net zoals het eerste geknipte haarlokje. Hiervoor zijn vele uitvoeringen tandendoosjes beschikbaar.

Het tandenalbum biedt een veel elegantere en mooiere manier van bewaren. Je kind kan er zelf veel interactiever mee bezig zijn door het opbergen en noteren en met hulp van dit tandenboekje kunnen ze hun trofeeën mooi showen.