Wisselen dieren ook hun tanden?

Sommige dieren wisselen hun tanden op dezelfde manier als mensen.

Honden hebben bijvoorbeeld ook een melkgebit en een blijvend gebit. Andere dieren wisselen nog wel vaker dan dit.

Krokodillen kunnen bijvoorbeeld wel zo'n 50 keren wisselen! Zij hebben 80 tanden en voor elke tand is er al 1 reserve klaar om te wisselen. Maar daarnaast kunnen ze de cellen die tanden maken steeds opnieuw weer aan het werk zetten als ze gewisseld hebben.

Sommige haaien hebben wel 3 tot 4 rijen tanden tegelijk in hun bek en ze kunnen hun hele leven lang tanden wisselen. Soms wisselen ze al na 8 tot 10 dagen en soms gaan hun tanden een aantal maanden mee. Gedurende hun leven raken ze makkelijk duizenden tanden kwijt.

Olifanten moeten het met 'slechts' 7 wisselkiezen doen. Hun kiezen wisselen echter op een heel andere manier weer: hun nieuwe kiezen groeien aan de achterkant van de mond en schuiven gelijkmatig naar voren. De nieuwe set kiezen duwt de oude set telkens naar voren totdat zij de oude kiezen verliezen. Zijn alle kiezen 'op', dan kunnen ze hun voedsel niet meer vermalen en zullen ze dus uiteindelijk sterven.

Overigens horen hun slagtanden ook bij hun gebit, maar wisselen deze niet. De slagtanden blijven het gehele leven van de olifant doorgroeien. Er zijn wel eens slagtanden gemeten van 3 meter lengte! Als de slagtanden worden afgezaagd, groeien deze echter niet opnieuw aan in tegenstelling tot de gewone tanden van de olifant. Afzagen is heel pijnlijk voor een olifant, want over de hele lengte van de slagtand loopt er een tandzenuw.